Реклама












Народний календар на 5 жовтня


Прикмети та народні свята на 5 жовтня

Прор. Іони. Сщмч. Фоки, єп. Синопийского. Прп. Іони пресвітера. Прп. Іони Яшезерского. Мч. Фоки вертоградаря. Прав. Петра, колишнього митаря.

Прп. Макарія Жабынского, Белевского чудотворця.

Собор Тульських святих.

Старозавітний пророк Йона жив у VIII столітті до Різдва Христового.

«Книга пророка Йони» входить до складу Біблії і містить пророцтва про долю ізраїльського народу, про страждання Спасителя, запустінні Єрусалиму і кінці світу. Однак найбільшою популярністю користувався розповідь про те, як пророк Йона був посланий Богом з проповіддю покаяння до жителів міста Ніневії - столиці Ассирії. Пророк Іона відхилився від цього доручення і втік у протилежний бік - у Йоппию (Яффи), де сів на корабель і відплив у Таршіш (Іспанія). Тоді на морі піднялася страшна буря, і мореплавці-язичники, зневірившись отримати допомогу від своїх богів, кинули жереб, щоб дізнатися, хто є причиною лиха. Жереб упав на Йону, і той визнав, що причина бурі - в його прегрешении перед Богом. Моряки кинули Іону в море, і зараз буря вщухла. Іону ж проковтнув кит, в утробі якого пророк залишався три дні і три ночі, волаючи до Бога. Послухавши благань Іони, Бог звелів рибі викинути пророка на сушу. Добре знали наші співвітчизники і інший епізод з життя пророка. Після вторинного божественного веління Іона йде в Ніневію і пророкує там про прийдешнє руйнування міста. Проповідь його виробляє дію: все населення Ніневії оголошує посаду і кається у своїх гріхах. Бог прощає ніневійців, але це дуже засмучує Іону, який чекав видовища божественного відплати. Розчарований Іона видаляється з міста і просить у Бога смерті. Розраду і як повчання Бог велить, щоб за ніч над головою пророка виросло дерево. Це дуже радує Йону, бо тінь від дерева вкриває його від палючого спеки. Але тут же Бог насилає хробака, і дерево гине. Іона починає знемагати від спеки і знову просить Бога про смерть, на що Господь каже йому: «Ти шкодуєш про рослину, що над ним ти не трудився і якого не ростив, яке в одну ніч виросла і в одну ніч і пропало: Мені не пошкодувати Ніневії, великого міста, в якому понад 120 тисяч людей, які не вміють відрізнити правої руки від лівої, і безліч худоби?» (Йона 4; 10-11).

* * * * * * *

Іона Яшезерский - местночтимый святий, що жив в Росії в часи Івана Грозного (1530-1584), практично не відомий за межами Олонецькій краю.

* * * * * * *

Про двох святих - Фоке, єпископа Синопском, і Фоке-вертоградаре - простий російська людина знала мало, хіба що начитані люди і, зрозуміло, священики могли розповісти про те, що священномученик Фока, колишній єпископом у чорноморському місті Синопі, сподобився благодаті виганяти бісів і зціляти недуги, а при правителя Африкане (на початку II ст.) був підданий катуванням і помер, будучи кинутим в розпечену баню.

При цьому завжди звертали увагу на те, що Господь сповістив святого Фоку про мученицькім кінці, пославши йому в баченні голуба, який тримав у дзьобі вінок із квітів, який він і поклав на голову священномученика проговорила людським голосом: «Чаша твоя вже наповнилася, тобі личить її випити».

Про святого мученика Фоку (XVI ст.), іменованого вертоградарем, знали, що він так названий тому, що містив сад чи город (вертоград), плоди якого щедро роздавав. Розповідали також, що посланці язичника-правителя, спрямовані для того, щоб вбити Фоку, були зустрінуті їм з усією гостинністю, і поки вони бенкетували в домі святого, він приготував собі труну, помолився і потім упросив посланців виконати доручену їм справу, хоча ті були надзвичайно збентежені і не хотіли таким чином винагородити святого за надану гостинність. Святий Фока-вертоградарь мав особливе шанування у мореплавців, він часто приходив їм на допомогу - то будив рульового, коли на морі починалося хвилювання; то сам піднімав вітрила; іноді його бачили, що йде по морю. Тому нерідко кораблям давали ім'я святого Фоки, а за трапезою моряки завжди залишали частину їжі і пиття в честь свого святого покровителя.

5 жовтня - Іона і Фока

Прикмета: Якщо на Йону і Фоку з берези лист не опал - сніг ляже пізно - жодним чином не пов'язана з житіями пойменованих святих. Але один з укорінених звичаїв безумовно породжений оповідями про пророка Йони.

На Йону не можна їсти рибу - так селяни згадували про перебування пророка Іони в череві кита.

В окремих російських селищах в цей день згадували праведного Петра, колишнього митарем, який жив у VI столітті. Митник - це збирач податків і зборів в Римській імперії. У житії святого розповідається про те, як колишній жорстокосердим, глухим до нещасть і прохання будь-якої людини, промислом Божим він перетворився на справжнього поборника віри Христової. Але не житіє святого, а трактування слова «митар» послужила підставою для вшанування цього праведника і звернення до нього 5 жовтня. Справа в тому, що в російській мові слово «митар», як в Юдеї та в Стародавньому Римі, означало «збирач податків», а «мито» - мито за проїзд через міст, заставу або за провезення товару (сучасний митний збір). «Поневіряння» ж у росіян стало означати «страждання, мука», а під словом «митий» розумілася хвороба молодих домашніх тварин і ловчих птахів. В. І. Даль наводить висловлювання, що існували в різних говорах: «хворіти митому» - хворіти в перехідному віці, линяти; «лошата мытятся на четвертому або п'ятому році» - страждають сльозотечею, начебто сапа; «лоша, теля ще не перемытились», «сокіл мытится» і т.п.

Святому Петру-митаря в цей день служили молебні про тварин, які страждають «митому».